de opdracht
Bij de minor Intervention Design was de opdracht om een interventie te ontwerpen voor een toekomstige wereld. We werden heel vrij gelaten qua onderwerp en oplossing.
Deze opdracht werd in teamverband uitgevoerd, in dit geval in een duo met Femke Hugens.
Het project
Na wat gebrainstorm kwamen we al gauw uit bij een toekomstige wereld waar de massaproductie van vlees is verboden. We zijn gaan kijken naar de alternatieven die er zijn voor vlees en daarna hebben we gekeken naar tradities waar vlees een grote rol speelt, denk aan kerstmis of thanksgiving in de VS. Toen we in oplossingsrichtingen gingen denken werden we allebei enthousiast bij een bordspel. Het eerste concept waar we op uitkwamen was het nog niet helemaal, zelf vonden we het ook niet helemaal logisch, toen zijn we met iemand die zelf veel bordspellen maakt en er erg enthousiast over is aan tafel gaan zitten. Er kwamen weer allemaal leuke, nieuwe ideeën naar voren en zo is het uiteindelijke concept ontstaan. Een bordspel met een middenbord en ieder een eigen 'land' waar je heel strategisch keuzes moet maken om aan de voorwaarden van het aankomende klimaatakkoord te voldoen. Kies je voor het duurder maken van vlees of kies je voor een campagne zodat je bevolking tevreden blijft? Aan jou de keus!
Worst-kaas-scenario
Bij de teelt van landbouwgewassen en het houden van dieren komt veel CO2 vrij. Dit broeikasgas draagt bij aan de opwarming van de aarde. De vee-industrie is de grootste boosdoener: bij de spijsvertering van de dieren ontstaan broeikasgassen en de enorme hoeveelheden voedsel die nodig zijn dragen ook niet echt bij aan het milieu. De wereldwijde vee-industrie is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN verantwoordelijk voor 14,5% van alle uitstoot van broeikasgassen, net zoveel als al het transport bij elkaar. Hierdoor loopt onze planeet gevaar. Om dit probleem tegen te gaan en het CO2-gehalte op onze aarde te verminderen is het Klimaatakkoord in het leven geroepen. In het Klimaatakkoord staat dat elk land hun CO2-gehalte drastisch moet verminderen. Elke vijf jaar is er een controle; kom je als land je afspraken niet na? Dan volgen er consequenties. Daarbij moet je ook rekening houden met de bevolking in je land, ze zijn het logischerwijs niet overal mee eens. Verplaats jezelf in de schoenen van een landsbestuurder en zorg ervoor dat je elke vijf jaar de afspraken nakomt, maar let ook op de mening van het volk! Zoek naar de juiste balans door de vleesproductie terug te dringen!